Middelheim museum en kasteelpaviljoenen gerestaureerd met veel oog voor detail
Museum Middelheim, Middelheim Antwerpen
Boothuisje Gloriette, parkwachterhuisje Aubette … De namen van de paviljoenen in het kasteelpark Middelheim spreken tot de verbeelding. Mag ook wel te midden van een kunstenpark. aNNo laat zich volop inspireren en restaureert deze parels. Daarnaast opwaarderen we het interieur van het kasteel tot onthaalruimte van het museum.
Totaalvisie voor kasteelinterieur en paviljoenen
Het classicistisch omwaterd kasteel Middelheim, ontworpen door B. Guimard, dateert uit de tweede helft van de achttiende eeuw en staat op een onderbouw van vóór 1645. Het paviljoen Gloriette wordt einde achttiende eeuw naast het kasteel gebouwd. Een soort salon in de tuin, geheel volgens de trends van toen. Aubette, het paviljoen aan het begin van de centrale dreef, volgde ruim een eeuw geleden.
aNNo’s masterplan voor de restauratie van het interieur van het kasteel vertrekt van een totaalvisie. De begane grond richten we in als museumshop en café. Op de eerste verdieping komt een kantoorruimte en de zolder doet dienst als vergader- en archiefruimte. We beginnen niet from scratch maar inspireren ons op de plannen van de restauratie in 1912 door toenmalig stadsbouwmeester Van Averbeke. Maar dan wel conform huidige eisen voor duurzaamheid, toegankelijkheid en brandpreventie.
Papier met geschiedenis
Een restauratie in de context van een kunstensite vraagt om een out of the box-aanpak. De pop-upshop mag zich gerust meten met de installaties op de site. We richten de plek in met populieren multiplex planken ondersteund door blokken van gerecycleerd papier. Niet zomaar papier. De boekbinder waarmee we samenwerken, versnijdt affiches van culturele evenementen van de stad Antwerpen en lijmt die samen tot stapelbare blokken. Upcycling volgens de regels van de kunst.
Wedergeboorte Aubette & Gloriette
Tweede deel van de opdracht: de twee paviljoentjes Aubette en Gloriette in alle glorie herstellen. Restaureren met veel oog voor detail. Dat mag je best letterlijk nemen. In het bakstenen gewelf van het boothuisje Gloriette brengen we de barsten secuur in kaart. Dat het die dag vriest dat het kraakt, nemen we er graag bij. Onze liefde voor erfgoed gaat ver. Vandaag zijn ze opnieuw in hun oorspronkelijke staat hersteld. En hoeven niet onder te doen voor nabijgelegen kunstwerken.
Meer zoals dit: