Renovatie Groen Geruite Huis tot nieuw startpunt buitenparcours Batterij Aachen

Groen Geruite Huis, Oostende

Het Groen Geruite Huis was altijd al een kleurrijke verschijning op het domein Raversyde. Voor de herbestemming tot museaal infopunt van Batterij Aachen bouwt aNNo verder op hetzelfde elan. 

Oorlog en bouwgeschiedenis als inspiratiebron renovatie


In 1930 kopen prins Karel en baron Goffinet de voormalige lichtwachterswoning aan en breiden die uit naar eigen stijl. Denk: veel kleine kamers, verschillende niveauverschillen, steunberen ... In de jaren ’50 wordt schilder Alfred Bastien eigenaar. Hij renoveert grondig en zet de woning volledig naar zijn hand. Door de jaren heen volgen verschillende verbouwingen elkaar op. Maar wat blijft is het excentrieke karakter. In die zin onderscheidt het gebouw zich van het verderop gelegen Memoriaal Prins Karel

Villa Bastien valt op door zijn bijzondere inrichting en beschildering. Het dak bijvoorbeeld krijgt een ingewikkelde beschildering die naar verluidt, geïnspireerd is op de kleurrijke Bourgondische dakpannen.  

De verschillende gedaantewisselingen en de oorlog aan de kust vormen voor aNNo het vertrekpunt voor het ontwerpproces. Om dat verhaal zo gedetailleerd mogelijk in kaart te brengen werken we samen WO I-experts. 

Gebouw als kunstobject


De ambities van de bouwheer liggen hoog. Villa Bastien is meer dan het info- en startpunt van het buitenparcours WO I: Batterij Aachen. De museale invulling staat voorop. 

Binnenin trekken we de ruimte zo open mogelijk. We verwijderen tussenvloeren en  tussenwanden. Ingrepen die we niet zomaar doen maar waarvoor we ons baseren op de bouwgeschiedenis. Zo respecteert ons ontwerp de verschillende bouwfasen van lichtwachtershuis tot uitbreiding door prins Karel. Het lichtwachtershuis is aan de binnenzijde voelbaar door vijf zichtbare keperspanten met metalen trekker. Om het museale effect te versterken, metsen we de raamopeningen dicht.

De uitbouw, gerealiseerd door prins Karel werken we af waardoor één vlakke huid ontstaat in subtiel  contrast met het volume van het lichtwachtershuis. Voor het nieuwe dak werken we met vezelcementleien in de plaats van met Vlaamse dakpannen. 

Canvas voor schilderij


De volledige schil - zowel dak als gevels – is na de renovatie klaar voor artistiek schilderwerk. In opdracht van het kunstenparcours Beaufort laat de Nederlandse kunstenares Lily van der Stokker zich inspireren door de razzle dazzle-techniek. Deze schildertechniek werd tijdens WO I gebruikt om boten te camoufleren. Vandaag staat de villa dankzij deze ingreep bekend als het Groen Geruite Huis. Een zacht kleurenpallet dat een vrouwelijke toets aanbrengt in de overwegend mannelijke oorlogssite. 

Betonnen invasie in het gebouw


aNNo staat ook in voor het interieur. Voor de scenografische invulling bundelen we de krachten met Exponanza. Wij brengen een beplankte glooiende betonnen wand van 12 cm breed en 3.15 m hoog naar binnen. Een esthetische invasie in het gebouw en een verwijzing naar de invasie van de bunkers in het landschap. 

Het resultaat is een gelaagd oogmerk in het landschap. Een project waarbij bouw- en oorlogsgeschiedenis elkaar mooi overlappen. En dat vooral dankzij de constructieve samenwerking tussen bouwheer, ontwerpteam en aannemers.


Foto's realisatie door Filip Dujardin